Posts

Order barang dari China, 1 Unit pun dapat harga Murah terbaik!

Image
Assalammualaikum, :D

Sebenarnya aku ni tengah busy mencari perabot scandinavian. Ada 2 je lagi tak cukup, arm chair tapi harga armchair ya ampun 1kerusi je RM300 ke atas. Nak beli 2 unit, RM600 tu pun kalau jumpa RM300/unit. Ada yang harga beribu tau untuk 1 unit woiii...menangis!

Tapi harini, aku jumpa satu ebook yg ajar cara beli barang dari China walau 1 unit pun dapat harga murah. Yang menariknya, supplier ni mmg owner Ebook ni yang bagi. Fuhh, terbaik.

So, aku dah beli ebook tu. hehe



Lagi yg best : Korang deal direct supplier tau, lepas tu berbual dalam bahasa Cina, korang yang tak tahu langsung bahasa Cina mmg sesuai beli Ebook ni sebab dia ajar macamana cakap cina. Ala, bukan belajar bahasa Cina ok, tapi ajar macamana reply dalam bahasa Cina. Ala-ala google translate gitu la kaedahnya. 

Korang nak beli? Ni link > Ebook China Method

Pernah makan Anggur Panjang?

Image
Selalu kita makan anggur bulat je kan, pernah tak korang makan anggur jenis panjang? Omputih panggil Moon Drop Grapes. Cantik kejadiannya. 

Aku first time jumpa Moon Drop Grapes ni masa pergi ke De Centrum Mall. 

Tengok macam pelik je buah ni, so tanya pekerja sana, diorang cakap tu anggur.  Suami aku cakap nak try, sebab kalau tak try tak tau macamana rasa dia. So, aku pun ok je lah. hehe

Balik je rumah, tak menyabar aku terus basuh anggur tu terus makan. Rasa dia? Biasa je rasa macam anggur biasa tapi kurang manis ada masam-masam sikit. Ok lah untuk setahun sekali rasa, hahaha.


Harga? 1 box ni = RM11.99

Resepi Kek Marble Coklat Cheese - Sukatan Cawan.

Image
Hai!
So entri ni dibuat khas untuk member aku, Anastasia. Masuk ni kali ke 3 ke 5 ntah dia request resepi, aku dah bagi tapi dia hilangkan. memeyy~~ haha, so untuk memudahkan kedua belah pihak, aku buat entri ni khas untuk dia rujuk next time. bijakkan aku? haha

Kisahnya, member aku ni jadi gila kat Kek ni sebab masa last semester masa zaman belajar dulu, aku bawak kek ni ke Kolej dan dia makan. Sejak dari haritu dia jadi gila bayang dengan Kek ni. haha.

So, kalau korang raya kan, korang suka buat kek apa? Kalau aku, wajib buat kek Marble Cheese ni. Dan biasanya, hari pertama atau kedua raya dah habis dah. haha..laku keras kek ni.

So, ni resepi Kek Marble Coklat Cheese, cara buat simple sangat-sangat. :)
Sebelum tu, take note ya : Kek Marble Coklat Cheese ni dibuat secara berlapis bukan marble. - nama je marble nak kasi over sikit, hehe

Lapisan Bawah
1 ButterCup 250gm
5 Biji Telur
1 Cawan Gula
1 Cawan Tepung
1 Cawan Susu Pekat
1 Botol Kecil Koko
1 sudu teh kecil Baking Powder

Campur s…

Dassafar's : Ajar anak mengenali serangga dsb

Image
Assalammualaikum, :)
Kekadang kalau dah penat buat eksperimen dengan anak-anak. Aku akan bagi dorang buat kerja kerja menulis, mewarna dsb.

Iman = aku fokus dia belajar matematik, sbb dia dh pandai ABC123.
Farah = aku bagi dia kenal huruf ABC dan 123 serta belajar menulis.
Jasmin = aku fokus dia buat maze yg simple2.

So, biasanya aku akan ambil mana-mana free template yang aku google pastu bagi diorang buat. Mudah dan cepat giteww..haha

Tapi semalam dan harini aku nak buat kelainan sikit, aku ajar dorang mengenal jenis-jenis serangga dan beberapa lagi. Tak susah mana pun, cari kat google je. Macam aku jumpa dalam website ni :



Website : Itsy Bitsy Fun
Pastu korang klik bahagian Fun Facts For Kids, pilih apa yg korang nak, pastu print je terus PDF yg dia bagi. Biasanya file PDF ni bawah gambar.
********** Aku just print out, pastu aku ambil whiteboard. Lukis semula then explain kat anak-anak. Masa tu, kau kena get ready la sebab dorang akan mula mempersoalkan macam-macam soalan walaupu…

Sesungguhnya Aku - OST Drama Red Velvet

Image
OST Drama Red Velvet, lakonan Alif Satar dan Neelofa. 
Lirik "Sesungguhnya Aku" oleh Alif Satar Apa kurasa,Tak pernah kuduga, Hadir dirimu berubah semua.. Dan tanpa kusedari kau mengajar diriku.. Membawa hidup erti baru.. Sesungguhnya aku..telah jatuh pada dirimu Sesungguhnya aku..mencintai hanya dirimu Kerna sesungguhnya ku sedari kau lengkapi diriku.. Sesungguhnya aku..mencintai dirimu Sesungguhnya.. Siapakah aku didalam hatimu.. Harus ku tahu kerna aku rindu Dan tanpa kusedari kau mengajar diriku Membawa hidup erti baru..  Sesungguhnya aku..telah jatuh pada dirimu Sesungguhnya aku..mencintai hanya dirimu Kerna sesungguhnya ku sedari kau lengkapi diriku.. Sesungguhnya aku..mencintai dirimu Sesungguhnya..kaulah yang terbaik yang pernah diriku miliki.. Kan kuberikan sepenuh jiwa hanya untuk dirimu.. Sesungguhnya aku..telah jatuh pada dirimu Sesungguhnya aku..mencintai hanya dirimu Kerna sesungguhnya kusedari  kau lengkapi diriku.. Sesungguhnya aku..mencintai dirimu Sesungguhn…